недеља, 26. јул 2009.

Janci&Sanci u Arizoni


Otkako sam se vratio iz USA malko sam s ulenjio.Pokušaću da vam dam svoje vidjenje naših ljudi u Arizoni koje sam upoznao.
Postoje dve jake grupacije naših:
srbi(JANCI) i bo(SANCI)
Prvi su slabo zastupljeni.Tu spadaju moji domaćini Adžići, koji su rodom iz Lazarevca i koji su toliko fini da se mogu porediti s novosađanima:)Lazarevački klan je dodatno pojačan sa porodicom Milosavljević gde sam se "razbijao" od sarmi a bome i cirkao viskozu.Čivijaša ima komada 2.Doktor Pedja kosovar,kod kojeg sam bio na slavi.Svaka čast ,domaćinski odrađeno.Od JANACA tu je i jedan zemunac s kojim smo bili na klopi u http://www.youtube.com/watch?v=v1VmZUzVR6w.
Dasa je prilično brbljiv i interesantan ali me nervirao sa njegovom verzijom srpskog jezika.Koji je naviše ličio na ono što je nekada divanio naš bivši premijer biciklista Milan Panić.Ima tu jos par JANACA s kojima sam se družio ali sam im zaboravio imena.
Šta je zajedničko našim JANCIMA u Arizoni?
Svi su opušteni,gostoljubivi,predusretljivi i ne dave o finansijskim problemima.
Sa izuzetkom gorespomenutog zemunca ,svi oni dobro divane sprski bez bezpotrebnih ubacivanja engleskih reči u toku razgovora.Čast izuzecima.
A šta je sa SANCIMA?
Smehotresna olimpijada!!!Imao sam prilike da budem na dve SANSKE slave.
Prva je bila kod garishe iz okoline Zenice(Busovača).Ne može se reći da se domaćica nije potrudila.
Šta više bilo je klope da si mogao da jedeš ko za opkladu!!
Pošto je slava trebala biti posna,napravio sam se pametan i pitao domaćina:Što je mesište na stolu?Ne znam koji me đavo tero da se pravim pametan?
Kaže domaćin kad je došao popa da ga je isto pitao.On kaže:" Jebi ga pope,već smo spremili meso,neka bude mrsna."
I bi mrsna!!
SANCI.Kakvi majstori!!!
Gosti na prvoj slavi su bili uglavnom SANCI,rodbina i prijatelji i moj domaćin Adža i ja kao pripadnici JANACA.SANCI su uglavnom cepali pivkana i bili glasniji od mene(što je jako teško)a domaćica se trudila da udovolji svima.U jednom trenutku se pravdala prijateljici da nije stigla sve da pripremi jer je bila BIZI!!!Čuj ovo:došla pre par godina iz Busovače i zaboravila jezik?Bila BIZI!!!
Otpao sam od smeha.Sa ostalom bratijom SANACA sam povremeno evocirao uspomene o Zenici gradu.Jer garlesi moji tu sam služio nekada davno JNA.
Ikonografija u gajbi me ipresionirala.Dražina slika na centralnom mestu.Valjda to mora da visi na zidu da pokažeš valjda da si VELIKI SRBIN.Ne znam samo kakve veze ima Draža sa Busovačom ?Odvalili smo par cuga,lepo se najeli i pravac dalje.
Na još jednu slavu kod Dr.Peje(doktor Peđa).
Smomenuo sam već da je bilo sjajnoBTW Peja svira blues.
Za razliku od prethodne slave na zidu nije bilo Dražine slike.
Takođe nije bilo previše buke.A bome na slavi bila i neka teta iz Sombora.Tako da je VOSHA bila dobro zastupljena.Tu sam bio finac i slabo sam jeo ali sam napravio previd i sa viskoze prešao na crno kalifornijsko vino.Bome sam opleo 2 flaše ko od šale.Malko me drmnulo,moram priznati.
Finale je bilo kod SANACA iz Goražda.
Tu već nisam mogao da jedem jerbo sam se unakazio na prethodne dve slave.
Nastavio sam s cugom.I to po vinu.
SANCI goraždanci ljudine!!!Odvaljivali smo raznorazne gluposti.
Naravno da sam ja prednjačio posle onoliko alkohola.
Sa Viktorom sam se dogovorio da napravimo proslavu povodom 25 godišnjice kopanja kanala U Kopačima(čuj kopanje u Kopačima!!)Biće prisutni predsednik mesne zajednice, uži članovi Vikine prodice i naravno moja malenkost.
Bina s ogromnim razglasom.Kratak govor predsedsednika MZ i moj.Posle zakuska!!!
Pošto je smo dogovor sklopili oko 3h ujutru a ja sam se već debelo odvalio,vreme je bilo da se ide kući.
Spavao sam svo vreme sveta do kuće.
Pitajte me zašto?

1 коментар:

Vladimir је рекао...

E pa Sisoje nikako da odmaknes od te JNA,cak ni u Arizoni! Zenica,pa Kopaci,sta bi ti pricao da nisi"sluzio JNA"

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails