среда, 18. јун 2008.

Najsimanji u Ameriki




Ne ,ne prijatelju(ja sam se te napasti rešio,sto manje korova,više kukuruza)ne radi se ovde o ljudima nego o mestima u USA.Šlagvort za to su mi dali neki naši ljudi(srboameri)koji s vremena na vreme dolete u Srbiju ne bi li opravili kljove zabadava i komšijama i prijateljima pričali kako je tamo preko daleko bolje nego ovde!Navatali smo moj garles i ja jednu gospođu da nam objasni natenane di je to ona u USA.Al' ne lezi vraže uvatismo je u kratkim nogama tj.moj garles otkuca na pretraživaču dotični velegrad i nađosmo da ima manje stanovnika nego moja zgrada.
Evo da približimo malo.
Napravio sam skraćenu listu najsimanjih a najsicool mesta u USA po mom izboru:
1.Millerton,New York
2.Barnard,Vermont
3.Manchester,Vermont
Već na startu vodi Vermont sa 2:1!!!
MILLERTON NY

Populacija:ima ih celih 925 komada
Najbliži grad:New York na nekih 103 milje
Ima tu svašta nešto da se vidi na glavanoj džadi iako je dugačka samo par stotina metara.
Npr:irvingfarm.com
Tu lokalci popiju pivu ili filterušu pre nego što krenu na nove radne zadatke ili u biblioteku.
Ljubazno osoblje će vam ponuditi i kolače sa višnjama ako želite.
Nekih 22,5 metra niže već počinje business area.Izvesna Susan Schneider je odlučila da"makne" svoj business baš tu jer je videla neverovatne mogućnosti za razvoj.Slatka Suzy naime ima prodavnicu lampi :http://www.shandells.com/
Veoma su lepo dizajnirane i upakovane.Pošto se svi u mestu znaju a rođusa može biti 924 godišnje,pa godišnjice,slave itd.Oni što vole da čitaju a ne idu u biblioteku,mogu svako tolko da kupe novu lampu.
Od poznatih faca tu se rodio baseball igrač Eddie Collins http://www.baseball-reference.com/c/collied01.shtml
Još mu nisu napravili spomen kuću al' od 1951 razmisljaju o tome.Ima Millerton i prodavnicu specijalne hrane:Millerton market ( 21 Main St., 518/789-6677), pošto posao ide kao lud gazda Robin Helfand otvori još i Millerton Card &Candy Co (28 Main St., 518/789-8669).Rade dostavu robe!!!U Millertonu gradu imaju ukupno 63 prodavnice raznoraznih fela ,što izađe na svakih 14,68 stanovnika po jedna prodavica.Pa nek se lova vrti.

Barnard,Vermont
Populacija:više nego u Millertonu za 22 komada tj.947
Najbliži park:Silver Lake State Park http://www.vtstateparks.com/htm/silver.cfm
Ako se zatrčite veoma lako ćete profurati prodavnicu i poštu i izaći iz centra!!!
Zato samo polako.Barnard je poznat po dobroj klopi.Doduše ima manje gostiju mesečno nego Brašina čarda u Begeču al' ipak...
Will Dodson Ruth Schimmelpfennig, dva garlesa iz San Francisca otvoriše Barnard Inn Restaurant davne 2000. I još ga nisu zatvorili.U blizini restorana su im kuće pa njihova deca doručkuju pre škole u Inn'u. Eto predosti. Ako vas put navede u Barnard,adresa je1796 building (5518 Rte. 12, 802/234-9961).Najjače klopa im je čorba od školjki sve sa šafranom.Porcija je celih 10$ ili nešto više od 500 dindži.Nije kao naša riblja čorba al' ima šafrana i jeftino je!!!
Takodje rade i dostavu!!!
Njupa se i komšiluku.Ali su ovi malo inventivniji.Nude nešto kao happy hour.Svakog ponedeljka u letnjem periodu u Barnard General Store domaći ga zovu Karmic Café,gazda kuva internacionalna jela za zaposelene i putnike namernike. Posle kažu: I don't like monday.Klinac bato,viš' kako može ponedeljak da bude dobar. Ove "dobrice" se nalaze u 6431 Rte. 12, 802/234-9688.Nažalost ne dostavljaju klopu.
Može se i prenoćiti za nekih 180$ u http://www.thefanhouse.com/home2.php
Nisam bio al' izgleda lepo.
Od poznatih faca tu je živeo i Sinclair Lewis dobitnik Nobelove nagrade za književnost.Prvi put kad odem u Kongresnu biblioteku http://www.loc.gov/index.html
ću da potražim neko njegovo delo.
U Barnardu možete da uživate u prirodnim lepotama,ne samo da krkate za "tepsiju ribe".
Na nekih 20-tak milja su:Ascutney State Park,Camp Plymoth State Park,Coolidge State Park i mnogi drugi.Pa koga noge ne bole,nek izvoli.
Inače "tanji" su od Millertona po pitanju maloprodaja,samo 32.Ali su jači za veleprodaje ,celih 10!!!Di god nađeš zgodno mesto ,ti business posadi.

Manchester,Vermont
Ovde sam imao malu dilemu.Naime ima dva mesta sa istim nazivom al' sa različitim poštanskim brojem:
Manchester is a village in Bennington County, in the Bennington metro area.
The village was possibly named for Manchester, MA.
[NOTE: This is not the only community in Vermont named Manchester. For links to other places called Manchester, VT, see the Duplicate Names box at right.]
The latitude of Manchester is 43.163N. The longitude is -73.072W.
It is in the Eastern Standard time zone. Elevation is 883 feet.
The estimated population, in 2003, was 669.
Dakle osim village ima i town.O ameri pusti ,valjarite jel'?Dupliraju nazive.Valjda ovi iz grada neće da se druže sa seljoberima.Po nekim podacima town ima cirka 2 somića ,što je cifretina u odnosu na village.Sve mi to liči na srpska posla!!!U fazonu:"Odakle si ?Iz Manchestera,Vermont al' iz grada!!!".Pa kod dodje u rodnu grudu da se zna.Malo su mi bljak ovi manchesterci jer čak i http://www.putnikovo.org.yu/strane/stanovnici.html

u urbanoj Vojvodini ima jedan jedini poštanski broj ,spisak stanovništva,ulice i broj.
Da mi obratimo pažnju na ove seljane(village) jer su ponosni na svoje selo.Ovi građani su mi nafurani mnogo.Dakle seljani imaju trotoar,put i sve što treba.Najbolje da pogledate sami:
http://www.youtube.com/watch?v=GvqEx1rACK4&feature=related
Čovek se našeta preterano!!E kad pređete celih 174 m glavne džade ondak pravac u motel da se odmorite i nešto prezalogajite:
http://www.northshiremotel.com/

Gosti koji su bili nahvališe da je lepo,čisto itd.
Šta bi još moglo da se kaže o Manchester village?Recimo da zahvata celih 9.3km2 a da je od toga voda 0.28%.Imaju 284 domaćinstava ali samo su 170 residenti.Ini su vikendaši.Unaokolo možeš da se skijaš,pecaš,vozikaš,piješ i još svašta nešto.Za one sa dubljim džepom preporučujem:
http://www.equinoxresort.com/thingstodo/manchester/directions/

A ima i naših ljudi tamo!!!!No oni su se amerikanizovali i nema leba od njih.
Najbolje ćete videti ostale podatke na sledećem linku:
http://www.citytowninfo.com/places/vermont/manchester




Нема коментара:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails